Het Ohrid-meer, dat tussen 4 en 10 miljoen jaar geleden tektonisch werd gevormd, is het oudste meer van Europa en een van de oudste ter wereld.
Het Ohrid-meer is ook de naamgever van Ohrid Lacus, een koolwaterstofmeer op de Saturnusmaan Titan; dat meer bestaat uit vloeibaar methaan en ethaan. Ohrid is een van de oudste continu bewoonde steden van Europa.
Destijds bekend als Lychnidos, onder Romeinse heerschappij was Ohrid een ontwikkelde stad en een belangrijke buitenpost op de Via Egnatia, de route die Rome en Constantinopel met elkaar verbond.
Tijdens de Middeleeuwen was Ohrid een van de belangrijkste Europese centra voor religieuze kunst, zoals blijkt uit de vele fresco’s en iconen in de kerken die verspreid zijn over de stad en rond het meer. In de late 9e en vroege 10e eeuw was Ohrid, dankzij het onderwijswerk van St. Clement, het belangrijkste centrum van de Slavische geletterdheid.
Aan het einde van de 10e en het begin van de 11e eeuw was Ohrid de hoofdstad van Samuel, die de stad transformeerde tot een centrum van politieke en religieuze macht van het rijk dat het grondgebied van Macedonië, Albanië, Montenegro, Servië, Noord-Griekenland en Noord-Bulgarije omvatte.
Balkan Jeruzalem: Ohrid was de zetel van het Ohrid Aartsbisdom, dat het kerkelijk en sociaal leven van de orthodoxe christenen op de Balkan bestuurde gedurende ongeveer 750 jaar, d.w.z. tussen 1018 en 1767.